Nazaj na domačo stran DŠB
Opažamo, da se pojavljajo težave s pošiljanjem e-mailov za aktivacijo uporabniških imen. Če ste se registrirali in že dlje
časa niste prejeli omenjenega e-maila, pišite na naslov webmaster[afna]biologija.org. Hvala za razumevanje.
kdo pristojen za poskuse na živalih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Biološki forumi Seznam forumov -> Zoologija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Damjan
DŠB V.I.P.


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 18:57
Prispevkov: 5800
Kraj: najraje z vami na kavi

PrispevekObjavljeno: 12. Jan. 2007, 16:46    Naslov sporočila: kdo pristojen za poskuse na živalih Odgovori s citatom

Sicer je to deloma že politika, pa vendar bi morali biti študenti biologije obveščeni tudi o čem takem...
Predvsem si preberite tekst v krepkem besedilu.


ODBOR ZA KMETIJSTVO O ZASCITI ZIVALI IN FITOFARMACEVTSKIH SREDSTVIH

STA, 11. januar

-------------------------

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na danasnji seji sprejel vec dopolnil k predlogoma novele zakonov o zasciti zivali in fitofarmacevtskih sredstvih. Pri obravnavi dopolnil k zakonu o zasciti zivali se je razprava vrtela predvsem o tem, kdo naj bo upravicen do izvajanja poskusov na zivalih, pri obravnavi novele zakona o fitofarmacevtskih sredstvih pa je odbor najvec pozornosti namenil predlagani liberalizaciji uporabe tovrstnih sredstev.

Cilj novele zakona o zasciti zivali je, da se jasneje doloci odgovornost imetnikov psov za posledice, ki jih povzrocijo njihovi psi z ugrizom, ne glede na pasmo psa. Hkrati je njen namen povecati preventivo pred ugrizi in zagotoviti cim hitrejso izvedbo postopkov v primeru suma povzrocitve posebno hude poskodbe ali smrti cloveka, je ob predstavitvi novele pojasnila direktorica Veterinarske uprave RS (VURS) Vida Cadonic Spelic.

Odbor je po zakljuceni obravnavi novele sprejel vsa dopolnila koalicijskih strank SDS in DeSUS, zavrnil pa je dopolnila, ki jih je v imenu opozicijske LDS predstavil poslanec Marko Pavliha in ki so predlagala predvsem oblikovanje posebnega zakona o nevarnih psih in prepoved uporabe prostozivecih zivali v cirkusih.

Sicer pa se je razprava med clani odbora razvila predvsem okrog 14. clena novele zakona, ki opredeljuje, da so do poskusov na zivalih z razvitim zivcnim sistemom v izobrazevalne namene upraviceni le studenti medicine in veterine in to na podlagi odlocbe pristojnega veterinarskega urada.

Medtem ko je bila Cadonic Speliceva mnenja, da so tovrstni poskusi opravicljivi - sicer le v nujnih primerih - v izobrazevalnem procesu bodocih zdravnikov in veterinarjev, saj ti z izvajanjem operativnih posegov resujejo zivljenja, pa sta poslanca LDS Pavliha in Geza Dzuban dejala, da bi morali imeti pravico do taksnih poskusov tudi studentje biologije, farmacije in zootehnike. Ta predlog LDS kasneje ni bil sprejet.


Pri obravnavi novele zakona o fitofarmacevtskih sredstvih se je razprava razvila predvsem okrog liberalizacije uporabe tovrstnih sredstev, kot je predvideno v kasneje sprejetem prvem clenu novele zakona (ta spreminja sedanji sedmi clen zakona), po katerem bi se dolocena fitofarmacevtska sredstva lahko v manjsih kolicinah prodajala tudi kupcem brez predlozitve dokazila o opravljenem usposabljanju.

Medtem ko je poslanec LDS Pavel Gantar ob mocni podpori zainteresirane javnosti predlagal, da naj se predlog tega clena crta, saj bi lahko njegova uveljavitev privedla do dodatnega, predvsem pa nenadzorovanega onesnazevanja podtalnice in negativnih ucinkov na slovensko cebelarstvo, pa so poslanci koalicije clen podprli.

Da se s tem clenom ne povecuje moznost uporabe nevarnih sredstev v okolju, je zatrdila tudi direktorica Fitosanitarne uprave RS Katarina Groznik. Kot je dejala, "so s to spremembo zeleli prepreciti vrtickarjem in neprofesionalnim uporabnikom dostop do fitofarmacevtskih sredstev, ki so nevarna in pakirana v velikih embalazah".

Za prisotne se je kot sporen izkazal tudi predlog enostavnejsega povzemanja registracij fitofarmacevtskih sredstev iz drugih drzav EU.

Kot pojasnjujejo predlagatelji novele, je ta moznost namenjena primerom, ko za varstvo nekaterih gojenih rastlin v Sloveniji teh sredstev ni na razpolago. Medtem ko sta poslanca LDS Dzuban in Gantar predlogu nasprotovala, pa so clani odbora tovrstno moznost vecinoma podprli.
_________________
DŠB, Študentska organizacija BF


Nazadnje urejal/a Damjan 17. Apr. 2007, 11:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Damjan
DŠB V.I.P.


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 18:57
Prispevkov: 5800
Kraj: najraje z vami na kavi

PrispevekObjavljeno: 20. Jan. 2007, 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o, se malce nadaljevanja o vsem tem kar sem že pisal.

Večina profesorjev oddelka jemlje to spremembo zakona za šalo kar je čista katastrofa! Hkrati pa kaže, da se sploh ne zavedajo posledic, ki tej spremembi sledijo.

Da strnem ponovno moj strah v čem je vse finta. Novi študenti biologije ne bodo smeli več v okviru svojih študijev opravljati poskusov na živalih. To pomeni, da se ne bo več dalo delati imunoloških vaj, etoloških poizkusov in nevrobiologije (pa valda še kar nekaj drugih zadev). Enako velja tudi za diplome, kar je še huje in zavzame še več področij. Ne bo se smelo recimo opazovati voha živali, morfologije, primerjalne anatomije in še in še, deloma tudi filogenije. Ste že izračunali kaj to pomeni? To pomeni, da novi študent biologije tega ne bo imel na vajah, tega ne bo mogel imeti za diplomo, torej diplomant tega študija teh znanj ne bo imel in zatorej tudi takih služb ne bo mogel več imeti!!! Zavedajte pa se, da področja kot so funkcionalna morfologija, fiziologija živali, imunologija in z velikim poudarkom nevrobiologija danes zasedejo po službah relativno kar veliko število biologov.

Korupcija pa je v tem, da Veterinarska fakulteta omogoča, da vseeno diplomirani biologi pridobijo "licenco" za izvajanje teh poskusov. Zadeva traja 40h in stane malce manj kot 600€. In v čem je haklc? Na ta tečaj gre pa vseeno lahko le nekdo, ki je bil v okviru svojega študija kvalificiran za ta področja. Pa bodo biologi v prihodnosti dejansko to? Saj če ne bo mogel novi profesor tega delati, vsekakor ne bo tudi novi študent.
Ti tečaji pa bodo pričeli veljati tudi že za nas, stare študente, ob sprejetju tega zakona.

Sem pa bil opomnjen še na en člen, ki omenja, da se divjih živali iz narave ne sme več jemati. Kar on poimenuje kot konec zoologije, saj tako oddelčni nevretenčarji in vretenčarji ostanejo brez svojega materiala.
_________________
DŠB, Študentska organizacija BF
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Uncia
sket


Pridružen/-a: Čet Jan 2005 18:36
Prispevkov: 1153
Kraj: nestabilno področje

PrispevekObjavljeno: 31. Jan. 2007, 14:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

in novelo zakona so danes sprejeli...baje vse stranke, razen LDS, kar pa itak nic ne pomaga...zal Sad
pa halo?!?! kaj pa bodo delali biologi? Evil or Very Mad vecina biologov? zanimivo damjan, da se vecina iz oddelka ni zanimala za to? mogoce je pa prof. Draslar govoril v imenu vseh, ko sem ga videla na Dnevniku na TVS1...
danes v dnevniku pise:
Vida Čadonič Špelič, direktorica veterinarske uprave: Tudi na posnetih filmih je mogoče študentom pokazati delovanje živalskega telesa, zato v ta namen ni treba rezati živih živali.

zanimivo, a? in tako potone cela nova/mlada znanstvena srenja...nene, pozor! se vedno si lahko dobis dovoljenje na veterini, ce te ta smer zanima Razz
_________________
Once I had a dream
And this is it
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romunov
DŠB V.I.P.


Pridružen/-a: Sre Dec 2004 17:13
Prispevkov: 1842
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: 04. Feb. 2007, 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdi se mi, da novega zakona še ni online?
_________________
Luštrikoviana hirsuta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Damjan
DŠB V.I.P.


Pridružen/-a: Pon Dec 2004 18:57
Prispevkov: 5800
Kraj: najraje z vami na kavi

PrispevekObjavljeno: 04. Feb. 2007, 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

je tudi jaz ne najdem
_________________
DŠB, Študentska organizacija BF
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Biološki forumi Seznam forumov -> Zoologija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih prispevkov
V tem forumu ne moreš brisati svojih prispevkov
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
DŠB style template based on subGreen by Karl Tauber

© 1996-2009 Društvo študentov biologije

http://dsb.biologija.org